Aktivne počitnice

Aktivne počitnice

-

Kolesarstvo

Kolesarske poti, ki vsega skupaj obsegajo 135 km, so tematske in za vsako pot je izdelan poseben zemljevid z vsemi znamenitostmi, gostinsko ponudbo in traso. Na vseh poteh so velike usmerjevalne označbe. Izhodišče vseh kolesarskih poti je Ljutomer, lahko pa so tudi drugi kraji. Da vam olajšamo potovanje v Prlekijo, imamo v Lokalni turistični organizaciji Prlekija Ljutomer nekaj koles, ki si jih lahko izposodite. 

Vinska pot 


Ljutomer-Zg.Kamenščak-Mekotnjak-Žerovinci-Radomerščak-Plešivica-Jeruzalem-Železne dveri-Ljutomer

20 km dolga in srednje zahtevna Vinska pot je namenjena vsem, ki imajo radi žlahtno prleško kapljico. 

Pot poteka na Vinsko turistični cesti Jeruzalem, kjer so vinotoči, kmečki turizem, vinski hram in muzej Ralo ter rojstna hiša Franca Miklošiča, jezikoslovca svetovnega pomena. 

Sam Jeruzalem pa odkriva obiskovalcu skrivnosti biblijskega Jeruzalema. 


Poljska pot


Ljutomer-Cven-Mota-Krapje-Banovci-Grlava-Krištanci-šalinci-Babinci-Ljutomer

Poljska pot je speljana med našimi polji in meri 20 km ter je lažje kategorije. 

Poteka skozi Banovce, kjer je sodobno termalno kopališče, ki nudi gostu vso razkošje, ki ga potrebuje (savna, masaže, fitnes, kamp, nudistični bazen-samo v poletni sezoni-tobogani).Štrkova pot


Ljutomer-Stročja vas-Veščica-Pristava-Razkrižje-Srednja Bistrica-Zgornja Bistrica-Melinci-Ižakovci-Krapje-Cven-Ljutomer

Kolesarji štrkove poti, ki je dolga 31 km in je srednje zahtevna, bodo na svojih kolesih lahko opazovali svet na obeh bregovih Mure, kajti brod na Muri vas popelje v Prekmurje in obratno. 

Kmečki, kovaški, čebelarski in büjraški muzej, v katerem so predstavljena orodja, s katerimi so v preteklosti zajezovali bregove reke Mure ter štrki in štorlje vam bodo predstavili življenje Prlekov in Prekmurcev v preteklosti in sedanjosti.
Grossmannova pot

Ljutomer-Cezanjevci-Branoslavci-Grabe-Ključarovci-Logarovci-Gajševci-Precetinci-Kuršinci-mala Nedelja-Drakovci-Moravski vrh-Gomila-Moravci-Godemarci-Radoslavci-Vogričevci-Vidanovci-Stara cesta-Mekotnjak-Sp. Kamenščak-Ljutomer


Najzahtevnejša pot je dolga 41 km in je speljana po ravnici in gričih. Grossmannova pot poteka mimo Gajševskega jezera, mnogih mlinov, kopališča Bioterme v Moravcih v Slovenskih goricah.Vardova pot

Ljutomer-Stročja vas-Vardov grad-Slamnjak-Podgradje-Gresovčak-Ljutomer

Vardova pot je dolga 11 kilometrov ter spada pod srednje zahtevne poti.

Poteka od Ljutomera, skozi Stročjo vas, mimo kapelice Sv. Ane do Vardovega gradu, ki je bil zgrajen med letoma 1859 in 1862, po njem pa je poimenovana ta kolesarska pot. 

Z vrha hriba je lep razgled na prleško ravnico in vinograde.Pot sivih čapelj 

Ljutomer-Stročja vas-Pristava-Mota-Cven-Ljutomer

Pot sivih čapelj je druga pot, ki poteka izključno po ravnici, je dolga 12 km in jo uvrščamo med najlažje. 

Tu si je treba ogledati gnezdišče sivih čapelj, ki je edino na prleški strani Mure. čudovit je pogled iz ravnice na gorice, po slemenih posejane z visokimi topoli, ki jim domačini pravijo jegjedi.
Pohodništvo

Jeruzalemska vinska pot

Po dolini se vije pot, od koder se naglo vzpne na katerega od neštetih gričev. Kapele, gradovi, vinogradi in ribniki prepletajo se in kradejo poglede neskončni pokrajini in ravnicam. Ničesar ne bo uzrl hiteči popotnik. A zastal bo pozoren opazovalec pred veličino narave, ki klesala je podobo to. Podobo, ki prodira v tvojo notranjost. Podobo, ki ti pomaga, da začutiš svojo düšo. 

Jeruzalemska vinska pot poteka med mehko zaobljenimi vinskimi griči s terasastimi vinogradi, v jeseni med pojočimi klopotci in mimo mešanih gozdov, ki jeseni postrežejo s pisano paleto pastelnih barv. Prekrasni razgledi na vse strani neba bodo nepozabni raj za fotografe. Tam, kjer se vinogradi razprostirajo, kamor seže oko in kjer vsakemu popotniku zastane dih ob lepotah mehko valovite pokrajine, ležijo Jeruzalemske gorice. Z vinom in vinsko trto so zaznamovane že od pradavnine. Kdorkoli je že ustvaril ta kos sveta, ta je bil radodaren s vsem dobrim in lepim. Pokrajina čarobnih razgledov, živa in nemirna spomladi, polna sonca poleti, odeta v tisoče barv jeseni ter tiha in skrivnostna pozimi.  

Dolžina: 7,9 km
Težavnost: lahka do srednje zahtevna

Grossmannova pohodna pot

Na desnem bregu reke Mure, kjer se razgrinjajo nepregledna žitna polja in se v velikih valovih dvigajo hribi, po katerih so v poseben red ujeti vinogradi, zidanice in klopotci, se razprostira Prlekija. Od nekdaj naklonjena konjereji, prepoznavna po termalnih vrelcih, štorkljah, klopotcih na štiri vetrnice, tipičnih obcestnih križih, izjemni kulinariki z bučnim oljem, legendah ter šegavih, gostoljubnih ljudeh. Spoznaj nje ljudi, začuti svojo düšo. 

Vinogradi, sadovnjaki, zeleni travniki in šumeči gozdovi. Povsod naokrog prelepa narava, kjer obiskovalci še danes lahko vidijo krave na pašnikih, okusijo odlično prleško kulinariko, pokramljajo s prijaznimi in velikodušnimi ljudmi ter se naužijejo svežega zraka. In v tako slikoviti deželi moraš živeti, da postaneš pionir filma neke države. Zato se odpravite po poti filmskega amaterja in kulturnega delavca dr. Karla Grossmanna. Prijetna krožna pot, na kateri boste lahko spoznavali kulturne in naravne posebnosti te pokrajine, se začne pred termalnim kopališčem v Mali Nedelji. Pot se nadaljuje po gozdni poti, med polji ter okoliškimi naselji, skozi Malo Nedeljo, mimo Grossmanove domačije. In vas zopet pripelje nazaj na mesto, kjer so v iskanju nafte odkrili termalno vodo. Vodo, ki okrepča duha in telo. Tu vas bodo toplo sprejeli in pogostili s kvasenico, tunko ter žlahtno kapljico. Vabljeni!  

Dolžina: 8,1 km 
Težavnost: lahka do srednje zahtevna

Pot razgledov

Nasmeh, iskriv in radoživ te spremlja povsod v tej pokrajini. Kako ne bi, ko z razgledi neskončnimi je prepredena. Zelenimi, vinsko rodovitnimi, kjer se misli izgubijo v daljavah. Zvok klopotcev ritmu srca sledi. V dolinah in gričih izginejo skrbi. Izvabi iz vsakogar ta dežela resnico in skrivnosti, da začuti svojo düšo. 

Pot razgledov nas popelje med vinske griče s terasastimi vinogradi, iz katerih se jeseni sliši zvok klopotcev. Razgledne točke na vrhu gričev pa ponujajo možnosti za čudovite panoramske posnetke pokrajine. V Rinčetovi grabi, se lahko ustavimo pri naravnem izviru in vinogradniškem studencu, še više pa med goricami na najvišji razgledni točki. V Presiki so na ogled ostanki nekdanjega rudnika premoga. Pot nas nato vodi skozi vinograde do najstarejšega mejnika med Štajersko in Ogrsko. Nadaljujemo po ravnici skozi Stročjo vas do izhodišča. 

Dolžina: 11 km 
Težavnost: srednje zahtevna tura, zelo zahtevna