Ljutomer

Ljutomer

taborsko, kasaško, filmsko in vinsko mesto

L jutomer, osrčje Prlekije, se kot naselje omenja že leta 1249. Trg je postal 1265. leta. Kraj in okolico so pestile kuge, požari in vpadi Turkov in krucov. Ideja o Zedinjeni Sloveniji je zaživela leta 1868 na I. slovenskem taboru prav tukaj, v Ljutomeru. Leta 1927 je Ljutomer dobil mestne pravice. Knjižnica, muzej, galerija, konjeništvo in razna društva nadaljujejo tradicijo slovenskega narodnega preporoda 19.stoletja.

Ljutomerske gorice slovijo po vrhunskih vinih in pristni prleški kulinarki. Sladokusci lahko izbirajo med mnogimi jedmi (žganci, mlečna juha, smetanova juha z gobami, krompirjeva smetanova juha, gobova juha z ajdovo kašo, meso iz tünke in številne druge dobrote).

Mestno jedro sestavljajo trije trgi, vsak s svojim znamenjem. Stari trg se ponaša z Anino kapelo iz leta 1756. Na glavni strani kapele je upodobljena sv. Ana, na desni sv. Anton, na levi sv. Florjan, zadnjo stran pa krasita Srce Jezusovo in sv. Trojica.

Na Glavnem trgu na visokem stebru stoji kip Brezmadežne Marije, ob vznožju stebra na vsaki strani na podstavkih stojita kipa sv. Roka in sv. Boštjana. Znamenje je dal leta 1729 postaviti takratni župan. Pred tem je na tem mestu stal sramotilni steber s kletko za prestopnike, ki so jih na ta način izpostavili zasmehovanju mimoidočih.

Na Miklošičevem trgu se nahaja kapela sv. Florjana, ki je del obzidja ljutomerske cerkve, zgrajena l .1736.