Vinske ceste

Vinske ceste

Idealne lege za različna vina omogočajo proizvodnjo vin najvišjih kakovosti

Vinske ceste

Vinska cesta Jeruzalem

Ponosno in razkošno se pnejo Ljutomersko Ormoške gorice med Muro in Dravo, že čisto blizu hrvaške meje. Ne slovijo samo zaradi vin, pač pa tudi zaradi lepote pokrajine, za katero mnogi menijo, da spada med najlepše na svetu. Na območju Ljutomersko - Ormoških goric je trta, prednica današnje, rasla že v mlajšem terciarju. Prihod Rimljanov je s seboj prinesel kvalitetno trto, ki je odslej uspevala v novi domovini med Muro in Dravo. Zaradi pestrosti sort belega vina ter različnih kakovostnih stopenj in okusov, lahko govorimo o pravi simfoniji v belem. Sladokusec lahko izbira med šiponom, laškim ali renskim rizlingom, chardonnayem, sauvignonom in belim pinotom, poleg tega pa paleto dopolnjujejo še sivi in modri pinot, traminec, rumeni muškat in muškat otonel, rizvanec, kerner in ranina.

Idealne lege za različna vina omogočajo proizvodnjo vin najvišjih kakovosti.

V 12. stoletju, ko je na tem območju bival nemški križarski red, je svoje ime dobil tudi biser Ljutomersko - Ormoških goric - slovenski Jeruzalem. Jeruzalem s svojim svetim imenom, energetskimi silnicami, prekrasnimi razglednimi točkami in romarsko cerkvico upravičeno nosi ime nebeški kraj. O tem je prepričal že križarje, ki so v 13. stol. iskali pot v današnji izraelski in palestinski Jeruzalem. Kraj je dobil ime po sliki Žalostne Matere Božje, prinešene iz izraelskega in palestinskega Jeruzalema in kopija slike še danes krasi glavni oltar cerkve Žalostne matere Božje. V bližini cerkve je Babji klanec, kjer so domačinke davnega leta 1664 premagale turško četo, ki se je vračala iz boja pri St. Gothardu – Monoštru.

Narava ob Vinski cesti Jeruzalem v vseh letnih časih zažari v prav posebni intenziteti barv in oblik, kar popestri obiskovalcem tudi gostoljubnost ponudnikov vinske ceste. Turistične kmetije, vinotoči, vinogradniki, izdelovalci unikatnih predmetov in drugi ponudniki, vabijo skozi vse leto v goste. Potovanje po vinski cesti je možno peš, z bagerlijem, z avtomobilom, s kolesom ali z avtobusom.

Jeruzalem so zaznamovali Rimljani, ki so prinesli predhodnico današnje vinske trte, križarji in romarji s svojimi pohodi v Sveto deželo in Turki z osvajanji zahoda. Jeruzalem, kot vinska dežela Slovenije, je stičišče raznolikosti.

Vinska cesta Srednje Slovenske gorice

Vinska cesta Srednje Slovenske gorice poteka od Mestnega Vrha čez Destrnik, Trnovsko vas, Juršince, Sv. Jurij ob ščavnici in se zaključi v Mali Nedelji. Na tej poti lahko spoznate in tudi poizkusite naslednje sorte vina: laški rizling, renski rizling, šipon, zeleni silvanec, beli pinot, rumeni muškat, kerner, traminec in še nekaj drugih plemenitih, predvsem belih sort vina. Tukaj imajo tudi dobre pogoje za pridelavo vrhunskih predikatnih vin in vin, ki bogatijo arhivske izbore - tudi tistega najslavnejšega v ptujski mestni kleti.